• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Hoe kan je een betonnen bloembak maken?

Wil je graag zelf een betonnen bloembak maken? Dan zal je kunnen vaststellen dat er daarvoor in de praktijk verschillende mogelijkheden bestaan. In het merendeel van de gevallen geven mensen er de voorkeur aan om hiervoor gebruik te maken van stapelblokken. Men beschikt over deze voorkeur, omdat dit een vrij toegankelijke manier is om een mooie, duurzame bloembak te kunnen maken. Speel je met hetzelfde idee, maar is het voor jou niet helemaal duidelijk hoe je daarvoor nu precies te werk moet gaan? Daar kunnen wij verandering in brengen met de onderstaande informatie!

Stappenplan voor een betonnen bloembak maken

Zelf een betonnen bloembak maken hoeft in de praktijk helemaal niet zo moeilijk te zijn als het op het eerste zicht misschien wel lijkt. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je een constructief, duidelijk stappenplan gaat volgen. Om ervoor te zorgen dat je niet voor vervelende verrassingen zal komen te staan hebben wij alvast zo’n stappenplan voor jou opgesteld. We stellen de stappen hieronder ook graag even aan je voor:

  1. Bepaal over welke afmetingen de plantenbak dient te beschikken. Het wordt sterk aangeraden om deze afmetingen uit te zetten met behulp van houten paaltjes.
  2. Zorg voor het afgraven van de grond tot ongeveer 10 centimeter onder het maaiveld.
  3. Plaats opsluitbanden met als afmetingen 5x15x100 cm plat op de grond als fundering.
  4. Maak metselmortel of steenlijm en breng het aan op de eerder geplaatste fundering.
  5. Breng de eerste laag stapelblokken aan op de fundering. Vervolgens kan je ook meteen verder gaan met de tweede laag welke halfsteens op de eerste dient te worden geplaatst. Dit doe je ook voor eventuele extra lagen die nog geplaatst dienen te worden.
  6. Zorg ervoor dat je tijdens een betonnen bloembak maken steeds grondig de droogtijden respecteert voordat je over gaat naar de volgende stap. Op deze manier kan je vervelende verrassingen voorkomen.
  7. Je kan nu beginnen met het afwerken van jouw betonnen bloembak. De binnenzijde van de planten kan je bijvoorbeeld behandelen met behulp van een zogenaamde bitumencoating. Hiervoor kan je gebruikmaken van een blokkwast. Hoe je de zijkanten precies gaat afwerken is uieraard geheel aan jou. Wanneer je gebruik hebt gemaakt van esthetisch mooie muurelementen is er eigenlijk geen speciale afwerking meer nodig.

Waarom zelf een betonnen bloembak maken?

Er zijn best een aantal goede redenen aan te halen waarom zoveel mensen er vandaag de dag voor kiezen om zelf een betonnen bloembak maken. Dit komt dan ook, doordat dit eigenlijk zeer eenvoudig zelf kan gebeuren met behulp van stapelblokken. Het enige waar je verder grondig aandacht aan moet besteden is aan de fundering. Je moet er namelijk rekening mee houden dat een bloembak welke is gemaakt van beton een aanzienlijk gewicht heeft. Een solide fundering is dan ook absoluut een vereiste. Ga je ook kiezen voor een betonnen bloembak maken en ga je daarvoor ook gebruikmaken van stapelblokken? Zorg er dan ook altijd voor dat je even grondig bekijkt welke verschillende soorten stapelblokken er allemaal kunnen worden aangekocht. Zo kan je bijvoorbeeld een keuze maken uit verschillende kleuren van stapelblokken.

Hoe realiseer je de fundering voor jouw betonnen bloembak?

Een ongelofelijk belangrijke stap die deel uitmaakt van het hierboven beschreven stappenplan voor een betonnen bloembak maken heeft betrekking tot het realiseren van een solide fundering. Je dient hier overigens niet alleen maar rekening mee te houden bij het maken van een bloembak. Ook wanneer je bijvoorbeeld een muurtje of een border gaat creëren met behulp van stapelblokken is dit een belangrijk aandachtspunt. Voor het realiseren van een fundering voor jouw bloembakken kan je zoals reeds aangegeven het best gebruikmaken van betonnen opsluitbanden. Deze beschikken bij voorkeur ook over een afmeting van 5x15x100 cm. Deze opsluitbanden worden plat (en waterpas) in de grond geplaatst. Zorg ervoor dat de fundering zo'n 10 centimeter onder de naastgelegen bestrating komt te liggen.

Uit de praktijk blijkt dat mensen er soms ook voor kiezen om voor de fundering van een betonnen bloembak maken gebruik te maken van oude tegels. In principe is dit een mogelijkheid, alleen wordt het toch eerder aangeraden om gebruik te maken van opsluitbanden. Dit komt door de afmetingen waarover opsluitbanden beschikken. Door gebruik te maken van opsluitbanden zorg je voor een efficiënte en optimale verdeling van het gewicht. Dit verloopt veel beter in vergelijking met tegels van 60x40 cm.

Ga je een betonnen bloembak maken die beschikt over een hoogte van maximaal 50 cm? In dat geval volstaat het om uitsluitend gebruik te maken van opsluitbanden. Ga je meer de hoogte in? Dan wordt het sterk aangeraden om naast opsluitbanden ook wat cement in de ondergrond te verwerken. Op deze manier wordt er namelijk een nog grotere stevigheid gecreëerd.

Een betonnen bloembak maken is zeker de moeite waard!

Voor zeer veel mensen geldt dat zij het belangrijk vinden om een bepaalde persoonlijke touch te kunnen realiseren in hun tuin. Is dat ook iets wat je graag zou willen? Dan kan een betonnen bloembak maken daar zeker voor zorgen. Je kan volledig zelf bepalen waar je deze gaat plaatsen, over welke afmetingen deze moet beschikken en hoe de bloembak moet worden afgewerkt. Bovendien bestaan er in de praktijk ook heel wat mogelijkheden om een dergelijke bloembak zeer onderhoudsvriendelijk te maken. In ieder geval, voor iedereen die denkt aan zelf een betonnen bloembak maken is het zonder meer een aanrader om zich even te verdiepen in de informatie hier op deze pagina.

✅ Razendsnelle levertijden (de snelste in Nederland en Belgie)
Wanneer je een bestelling bij Betondingen plaatst gelden de volgende levertijden: Maandag t/m donderdag voor 15:00 besteld is de volgende werkdag geleverd. Op vrijdag vóór 12:00 besteld is maandag geleverd. Bestellingen in het weekend worden doorgaans op dinsdag geleverd. Zo kun je snel van start met het project dat je voor ogen hebt of lopende projecten afmaken. Eerdegenoemde levertijden gelden voor heel Nederland met uitzondering van de Waddeneilanden en Zuid-Zeeland (postcode 45). Wij leveren niet in de weekenden. Liever afhalen? Ook dat is mogelijk. Geef dit aan tijdens het bestelproces en wij zetten de bestelling voor je klaar in ons magazijn in Zaltbommel.

✅ Waarom bestellen bij Betondingen?
Betondingen is al jaren dé toonaangevende specialist in betonpoeren en andere prefab betonproducten. We zijn een fris en jong bedrijf en houden van een gemoedelijke sfeer. Daarnaast vinden wij het leuk om met onze klanten mee te denken en staan we altijd klaar om onze klanten te voorzien van eerlijk advies. Heb je vragen of wil je een offerte aanvragen? Dan zijn wij bereikbaar via +32 78 482 084. Het is ook mogelijk om een e-mail te sturen naar [email protected]. We helpen je graag verder met al je vragen!