• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Keramische tuintegels schoonmaken

Keramische tuintegels schoonmaken is een karwei waar je nu eenmaal op regelmatige basis mee wordt geconfronteerd. Veel mensen vinden dit vreemd omdat ze ervan uit gaan dat keramische tuintegels eenvoudig schoon te maken zijn. Dat zijn ze ook. Sterker nog, voor deze tegels geldt dat ze één van de meest onderhoudsvriendelijke exemplaren zijn die er op de markt zijn terug te vinden. Dat gezegd hebbende is het wel zo dat ook deze tegels op een bepaald moment vuil kunnen worden. Daarnaast kunnen ze ook te maken krijgen met groenaanslag. Heb jij er ook voor gekozen om in je tuin gebruik te maken van (keramische) tuintegels van bijvoorbeeld 50x50 cm en wil je graag ontdekken hoe je deze nu precies op de best mogelijke manier schoon kan maken? Dan moet je vooral snel verder lezen.

Wat maakt keramische tuintegels schoonmaken zo eenvoudig?

Voor ongelofelijk veel mensen geldt dat zij ervoor kiezen om in hun tuin gebruik te maken van keramische tuintegels, omdat ze zo onderhoudsvriendelijk zijn. Keramische tuintegels schoonmaken is dan ook iets waar jij je in de praktijk globaal gezien niet zo druk om hoeft te maken. Toch betekent dit niet dat je er helemaal geen omkijken naar hebt.

De reden waarom keramische tuintegels schoonmaken zo interessant is heeft te maken met de hardheid van het materiaal. Voor keramische tegels geldt dat ze erom bekend staan weinig tot zelfs vrijwel geen vocht op te nemen. Dit zorgt ervoor dat vuil en algen de tegels ook niet of in ieder geval zeer moeilijk binnen kunnen dringen. Op het moment dat er toch vervuiling ontstaat is het dan ook altijd zeer oppervlakkig vuil. Dit betekent meteen dat er in de praktijk bij keramische tuintegels schoonmaken geen gebruik moet worden gemaakt van schoonmaakmiddelen zoals bijvoorbeeld:

  • Azijn;
  • Chloor.

In principe zou je ervoor kunnen kiezen om wel gebruik te maken van bovenstaande producten, maar dat is nergens voor nodig. Vaak volstaat het dan ook om gewoon gebruik te maken van (zeer) warm water. Algen staan erom bekend niet te houden van warm water. Dit kan dan ook in de praktijk een even efficiënte oplossing zijn dan een mengsel bestaande uit bijvoorbeeld water en chloor of azijn. Bovendien is het zo dat chloor natuurlijk een chemisch middel is, waardoor het een negatieve impact heeft op het milieu en op je tuin. Volstaat een beetje warm water toch niet voor je keramische tuintegels schoonmaken? Dan kan een combinatie met een biologisch schoonmaakmiddel eventueel wel een goede oplossing zijn. Het maakt in dit geval niet uit of je gebruikmaakt van tuintegels in de kleur antraciet, grijs, houtlook of zwart.

De voegen van je keramische tegels schoonmaken

Voor de keramische tuintegels schoonmaken die in je tuin zijn terug te vinden geldt dus duidelijk dat jij je eigenlijk nergens echt zorgen om hoeft te maken. Het schoonmaken van de voegen van de tuintegels kan echter wel eens een ander verhaal zijn. Afhankelijk van het soort voegzand waar gebruik van wordt gemaakt is het mogelijk dat de voegen groen blijven. Bij het aanleggen van de tuintegels is het in ieder geval erg belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen water in de voegen mag blijven staan. Ditzelfde geldt natuurlijk voor het aanleggen van keramische tuintegels. Gebeurt dit wel? Dan zal je kunnen vaststellen dat de algen vrij spel hebben en dat is uiteraard niet de bedoeling. Wanneer je dit wel moet vaststellen zal je er op moeten hopen dat de zon haar werk doet. Doordringen tot in de voegen tijdens je keramische tuintegels schoonmaken is in de praktijk namelijk bijzonder moeilijk.

Is er sprake van zeer brede voegen? Dan is het mogelijk om bijvoorbeeld met een mesje de eventuele mos- en/of algengroei te lijf te gaan. Houdt er hierbij wel rekening mee dat je mogelijk de voegen zelf ook zal beschadigen. Voorzichtigheid is dus zeker geboden tijdens het keramische tuintegels schoonmaken.

Je tuintegels van keramiek schoonmaken met een hogedrukspuit of niet?

Bij het kopen van bepaalde tuintegels is het altijd een goed idee om na te gaan op welke manier ze nu precies gereinigd kunnen worden. Hierbij maken we toch een onderscheid tussen verschillende mogelijkheden. Voor betontegels in de tuin geldt bijvoorbeeld dat je ze niet kan schoonmaken met behulp van een hogedrukspuit. Voor keramische tuintegels schoonmaken kan deze optie wel worden benut. Het oppervlak waar deze tuintegels over beschikken is namelijk zo hard dat er wordt voorkomen dat de toplaag schade zal oplopen. Dit is uiteraard mooi meegenomen.

Het feit dat er bij keramische tuintegels schoonmaken doorgaans slechts sprake is van oppervlakkig vuil zorgt ervoor dat het niet nodig is om de lans zeer dicht bij het oppervlak te houden. Houdt bij voorkeur dan ook een beetje afstand. Op deze manier kan je er pas echt zeker van zijn dat je het terras op een veilige manier schoon kan maken. Voor de hardheid van de waterstraal geldt dat het sterk afhankelijk kan zijn van het apparaat dat je gebruikt. Je moet wel voorzichtig zijn voor de voegen. Gebruikmaken van een hogedrukspuit zou er namelijk voor kunnen zorgen dat je de voegen uit gaat spuiten.

Regelmatig je keramische tegels tuin schoonmaken is altijd interessant

Ondanks het feit dat keramische tuintegels dus zeer onderhoudsvriendelijk zijn is het wel zo dat je er goed aan doet om ze regelmatig even schoon te maken. Op deze manier voorkom je namelijk dat het vuil zich alsnog gaat nestelen. Regelmatig even eenvoudig je keramische tuintegels schoonmaken met behulp van een warm sopje zorgt er dus voor dat ze altijd onderhoudsvriendelijk zullen blijven. Staat de winter voor de deur? Vergeet dan niet om nog eens één keer je terras goed schoon te maken. Zo voorkom je dat je tijdens de barre winter en er net na geconfronteerd wordt met een onaantrekkelijk groen uitziend terras. Door rekening te houden met de aangehaalde tips op deze pagina zorg je er hoe dan ook altijd voor dat je keramische tuintegels schoonmaken kinderspel blijft.