• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Tuintegels voegen

Tuintegels voegen is een karwei dat in de praktijk eigenlijk altijd is vereist wanneer je de keuze hebt gemaakt voor een terras gerealiseerd uit tuintegels van Betondingen. Voor het voegen van deze tegels kan je een keuze maken uit twee verschillende mogelijkheden. In eerste instantie kan je een beroep doen op een vakman. In deze situatie kan je er zeker van zijn dat het voegwerk op de meest optimale wijze wordt uitgevoerd. Een tweede mogelijkheid is om zelf je tuintegels te voegen. In dit geval moet je vooral wat tijd en moeite investeren, maar kan je wel rekenen op een financieel voordeel. Speel jij ook met het idee om zelf je tuintegels te gaan voegen, maar weet je niet goed hoe dit te doen? Dan is het zeker interessant om je even te verdiepen in de informatie hier op deze pagina.

Waarom moet je, je tuintegels voegen?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de reden waarom tuintegels voegen interessant kan zijn. We maken op dit vlak een onderscheid tussen drie verschillende redenen, namelijk:

 1. Een terras bestaande uit tegels en voegwerk oogt veel mooier afgewerkt;
 2. Het voorzien van voegwerk komt de “constructie” van bijvoorbeeld je terrasvloer ten goede;
 3. Er wordt met voegwerk voorkomen dat er zich onkruid tussen de tegels gaat manifesteren.

Bovenstaande redenen zijn voor de meeste mensen meer dan voldoende om ervoor te kiezen om hun tuintegels van bijvoorbeeld 50x50 cm te voegen. Geldt dat ook voor jou? Dan zal je in eerste instantie op zoek moeten gaan naar geschikt voegmiddel. Van welk voegmiddel er precies gebruik zal worden gemaakt zal altijd worden bepaald door het soort bestrating waarvan sprake is. Ook je eigen voorkeur evenals de breedte van de voeg kan op dit vlak een belangrijke rol spelen. Uiteraard is het verstandig om dit voorafgaand aan het leggen van de tuintegels te bepalen.

Zelf je tegels voegen? Dit heb je nodig

Wil je graag zelf je tuintegels voegen? Dan moet je er in eerste instantie uiteraard voor zorgen dat je over alle vereiste gereedschappen beschikt. Wat dit betreft kan je onder meer denken aan:

Naast bovenstaande zal je uiteraard ook nog gebruik moeten maken van een bepaald voegmiddel tijdens het tuintegels voegen. Wat dit betreft kan er een keuze worden gemaakt uit drie verschillende mogelijkheden. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de opties zoals hieronder aangegeven:

 1. Zand;
 2. Cement;
 3. Epoxy;
 4. Polymeerzand.

Zoals eerder aangegeven wordt het soort voegmiddel bepaald door niet alleen je persoonlijke voorkeur, maar ook door het soort bestrating waar gebruik van wordt gemaakt. Controleer dit dan ook altijd zorgvuldig voorafgaand aan het tuintegels voegen.

Je tegels tuin voegen met zand

In de praktijk wordt er bij een klinkerterras zeer vaak gebruik gemaakt van zand als voegmiddel. Voor zand geldt dat het verschillende voordelen met zich meebrengt. In eerste instantie is het natuurlijk lekker goedkoop. Daarnaast is het eenvoudig aan te brengen en helpt het om je terras een natuurlijke uitstraling te geven. Je moet er alleen rekening mee houden dat zand niet zo geschikt is voor het opvullen van brede voegen. Dit omdat het voegmiddel er bij zware regenval uit zal spoelen. Hiernaast is het ook niet de beste oplossing voor mensen die hun terras onkruidvrij willen houden. Ga je ook je tuintegels voegen met zand? Besteed dan zeker aandacht aan de volgende tips:

 • Maak bij voorkeur gebruik van wit zand voor een mooi eindresultaat;
 • Voegen met zand vereist een waterdoorlatende ondergrond;
 • Strooi het zand over het terras en veeg het vervolgens in met een bezem;
 • Met behulp van een trilplaat kan je de voegen goed vullen en verdichten.

Wat wanneer er sprake is van brede voegen?

Je tuintegels voegen doe je dus beter niet met zand wanneer er sprake is van (heel) brede voegen. In dat geval gaat de voorkeur dan ook uit naar het gebruik van cement. Voor cement geldt niet alleen dat het niet kan wegspoelen, daarnaast werkt het ook uitstekend tegen onkruid welke zich tussen de tegels of klinkers bevindt. Je moet er wel rekening mee houden dat cementvoegen kunnen barsten en/of scheuren. Dit als gevolg van de werking van de ondergrond. Je tuintegels voegen met behulp van cement vereist in de praktijk dan ook altijd een stabiele fundering. Een ondergrond van beton kan bijvoorbeeld zijn vereist. Ga je keramische tuintegels aanleggen? Dan gelden uiteraard dezelfde voorwaarden.

Voor je tuintegels voegen met cement kan er op twee verschillende manieren te werk worden gegaan. Is er sprake van zeer gladde tegels of klinkers? Dan is het mogelijk om gebruik te maken van vloeibaar cement welke in de kieren kan worden gegoten. Wat je gemorst op bijvoorbeeld de keramische tuintegels kan hebt kan je gewoon schoonmaken. Voor tegels die beschikken over een bepaalde structuur of over een poreus oppervlak geldt dat cement zich op die manier vast zal hechten dat je ze niet (of alleen met zeer veel moeite) terug schoon zal krijgen. In dit geval wordt het dan ook aangeraden om gebruik te maken van een cementspuitzak. Zo kan je de voegen gelijkmatig opvullen met vrij droge specie. Met behulp van een plamuurmes kan je er dan vervolgens voor kiezen om ze aan te drukken. Op deze manier kan het overtollige cement worden weggestreken tijdens het tuintegels voegen.

Toch maar gebruikmaken van een epoxy voegmiddel?

Je tuintegels voegen kan tot slot dus ook nog gebeuren met behulp van epoxy of polymeerzand. Voor epoxy geldt dat je ze vergelijkbaar met cement in de voegen kan spuiten. In tegenstelling tot cement kan er bij epoxy worden vastgesteld dat het geen water opneemt. Dit zorgt ervoor dat het bij vorst niet kan barsten of brokkelen. Ook staat het erom bekend beter bestand te zijn tegen een chemische reiniging of de hogedrukspuit. Een extra voordeel heeft betrekking tot het feit dat epoxy aangekocht kan worden in verschillende kleuren. In het bijzonder bij tuintegels voegen voor een modern terras is dit eigenlijk het meest aangewezen voegmiddel om gebruik van te maken.