• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Een houten paal op betonpoer bevestigen, zo ga je te werk!

Een houten paal op betonpoer bevestigen hoeft helemaal niet lastig te zijn. Ben je van plan om bijvoorbeeld een terrasoverkapping of een veranda te laten plaatsen? Dan wordt het aangeraden om voor het realiseren van de fundering gebruik te maken van betonpoeren van een uitstekende kwaliteit. Deze betonpoeren realiseren verschillende voordelen, namelijk:

  • De palen van het bouwwerk komen niet in direct contact met de grond;
  • De bouwconstructie zal niet wegzakken.

Doordat de palen niet in direct contact staan met de grond wordt voorkomen dat vocht in de palen kan trekken. Hierdoor krijgt houtrot geen schijn van kans. Doordat het risico op wegzakken van de bouwconstructie kan worden ingeperkt kan ook de stabiliteit worden gegarandeerd. Indien je gebruik maakt van het correcte bevestigingsmateriaal zal je kunnen vaststellen dat je de houten palen stevig op de betonpoeren zal kunnen bevestigen.

Wat heb je precies nodig voor een houten paal op betonpoer bevestigen?

Wil jij ook een houten paal op betonpoer bevestigen? Dan spreekt het voor zich dat je behoefte zal hebben aan verschillende zaken. Wij hebben de benodigdheden waarover je moet beschikken hieronder alvast even voor je op een rijtje gezet.

  • Betonpoeren;
  • Funderingstegels;
  • Snelbeton;
  • Een waterpas of een laser instrument;
  • Een schop.

Voordat je kunt beginnen met een houten paal op betonpoer bevestigen dien je er dus voor te zorgen dat je over alle bovenstaande zaken beschikt. Heb je deze bij de hand? Dan kan er worden gestart met het uitvoeren van de werkzaamheden.

Hoe houten palen op betonpoeren bevestigen?

Een houten paal op betonpoer bevestigen doe je door gebruik te maken van een bevestigingsplaatje. Er wordt hier in de praktijk ook naar verwezen als zijnde een paaldrager, een hoogteverstelling of een stelplaat. Dit is eigenlijk een onmisbaar koppelstuk tussen de paal enerzijds en de poer anderzijds. Omwille van het feit dat ze bestand dienen te zijn tegen vocht en oxidatie worden ze in de praktijk doorgaans altijd vervaardigd van staal. In het midden van deze vierkante plaat bevindt er zich een tap of een moer.

Voor betonpoeren geldt dat ze doorgaans zijn voorzien van draadeinden of schroefhulzen. Op het bevestigingsplaatje is een moer of een tap terug te vinden. Niet alleen om het plaatje, maar ook om de verbinding tussen de paal en de betonpoer op haar plaats te houden is het zo dat ze wordt vastgeschroefd. Om dit mogelijk te maken zal je kunnen vaststellen dat er zich bij alle hoeken van het bevestigingsplaatje gaten bevinden. Dit maakt de houten paal op betonpoer bevestigen dan ook aanzienlijk gemakkelijker.

Belangrijke aandachtspunten

Bovenstaande informatie heeft je reeds aangegeven hoe een houten paal op betonpoer bevestigen in de praktijk in grote lijnen dient te gebeuren. Hiermee kom je dan ook een behoorlijk eind. Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook nog tal van verschillende belangrijke aandachtspunten zijn waar je bij stil moet blijven staan. Ook deze extra aandachtspunten hebben we uiteraard op een rijtje gezet.

In eerste instantie dien je er tijdens de houten paal op betonpoer plaatsen rekening mee te houden dat de betonpoeren op de correcte manier in de ondergrond moeten worden geplaatst. Het is aan te raden om je op voorhand door onze experts goed te laten adviseren over welke betonpoeren zich nu het best lenen voor de bouwconstructie die je wenst te realiseren en in dit geval dien je natuurlijk rekening te houden met de draagkracht van de betonpoer. Op dit vlak moet er niet alleen rekening worden gehouden met de afmeting, maar tevens ook met de vorm waar de poer over beschikt. Werkzame afmetingen zijn onder andere betonpoeren van 10x10 cm, 12x12 cm, 15x15 cm en betonpoeren van 20x20 cm. De kans bestaat uiteraard ook dat je over een bepaalde voorkeur beschikt voor wat de kleur betreft. Ook hier moet je rekening mee houden tijdens een houten paal op betonpoer bevestigen.

De houten paal op betonpoer bevestigen kan gebeuren op het ogenblik dat de betonpoer in kwestie goed is geplaatst en het snelbeton voldoende is uitgehard. Voor het bevestigen van de houten paal wordt zoals reeds aangegeven gebruik gemaakt van een stelplaat. Het gaat hierbij om een vierkante plaat welke in het midden is voorzien van een tap of een moer. De reden waarom dit plaatje doorgaans is gemaakt van staal heeft te maken met de unieke eigenschappen waar dit materiaal over beschikt. Staal staat namelijk bekend om het feit dat dit materiaal bestand is tegen vocht en oxidatie. Hierdoor wordt voorkomen dat het materiaal gaat roesten met alle mogelijke gevolgen van dien.

Let op het realiseren van een perfecte verbinding

Bij een houten paal op betonpoer bevestigen is het altijd van belang om te controleren of er sprake is van een perfecte verbinding of niet. Om dit te kunnen realiseren is het van belang om bijvoorbeeld goed te controleren of de paal waterpas staat. Mocht dit het geval zijn kan de houten staander ook nog worden afgesteld op de correcte hoogte. Deze werkwijze dient uiteraard gehanteerd te worden bij alle benodigde houten palen die op de desbetreffende betonpoeren worden bevestigd. Het uiteindelijke resultaat is dan een solide geraamte voor de constructie die vervolgens effectief kan worden afgewerkt.

Een extra paar helpende handen kan wonderen doen

Het is niet onmogelijk om alleen een houten paal op een betonpoer te bevestigen. Dit gezegd hebbende is het in de praktijk wel zeker zo dat een extra paar helpende handen welkom kan zijn. Het wordt vooral aangeraden om dit karwei met twee te klaren, omdat je op deze manier kunt voorkomen dat de palen na bevestiging op de poeren onstabiel worden. Het mag dan ook duidelijk zijn, bij een houten paal op betonpoer bevestigen kies je er bij voorkeur voor om dit werk met twee te doen.

✅ Razendsnelle levertijden (de snelste in Nederland en Belgie)
Wanneer je een bestelling bij Betondingen plaatst gelden de volgende levertijden: Maandag t/m donderdag voor 15:00 besteld is de volgende werkdag geleverd. Op vrijdag vóór 12:00 besteld is maandag geleverd. Bestellingen in het weekend worden doorgaans op dinsdag geleverd. Zo kun je snel van start met het project dat je voor ogen hebt of lopende projecten afmaken. Eerdegenoemde levertijden gelden voor heel Nederland met uitzondering van de Waddeneilanden en Zuid-Zeeland (postcode 45). Wij leveren niet in de weekenden. Liever afhalen? Ook dat is mogelijk. Geef dit aan tijdens het bestelproces en wij zetten de bestelling voor je klaar in ons magazijn in Zaltbommel.

✅ Waarom bestellen bij Betondingen?
Betondingen is al jaren dé toonaangevende specialist in betonpoeren en andere prefab betonproducten. We zijn een fris en jong bedrijf en houden van een gemoedelijke sfeer. Daarnaast vinden wij het leuk om met onze klanten mee te denken en staan we altijd klaar om onze klanten te voorzien van eerlijk advies. Heb je vragen of wil je een offerte aanvragen? Dan zijn wij bereikbaar via +32 78 482 084. Het is ook mogelijk om een e-mail te sturen naar [email protected]. We helpen je graag verder met al je vragen!